Feed op
Berichten
Reacties

    

Social media werkt dat?

Ja dat werkt. BoekTweePuntNul is een mooi voorbeeld.

Louis Hilgers en Tessa Zadelhoff bedachten het idee achter dit boek. Samen met andere auteurs een boek schrijven.

In juni deden ze een oproep via social media zoals Twitter. Het gevoel ontstond: ‘Hier moet ik bij horen’. En ik was niet de enige. Binnen vier dagen waren er 100 co-auteurs voor 100 nieuwe onderwerpen, en het werden er meer.

BoekTweePuntNul is het eerste boek over Social Media, Web 2.0 en Webtools geschreven door totaal 125 co-auteurs. Het boek is voor iedereen die meer wil weten over social media en web 2.0. Ik schreef het hoofdstuk over Springpad.

Onderwijseditie
Naast de reguliere uitgave is er ook een speciale onderwijseditie. Deze staat vol met onderwijstips. Er staan ook extra hoofdstukken voor het onderwijs in, zoals:

  • hoe ga je als school om met social media
  • de didactiek bij het gebruik van web 2.0 in de dagelijkse lespraktijk
  • Lerende Netwerken
  • Creative Commons (het auteursrechten alternatief)

Web 2.0 project
Het ontstaan van BoekTweePuntNul is een web 2.0 project zoals web 2.0 bedoeld is.

Wil jij ook weten wat Plurk is of Panfu of Dik? Bestel het boek en je weet waar Web 2.0 over gaat en welke social media je kunt gebruiken.

BoekTweePuntNul is genomineerd voor de SIDN Awards in de categorie ‘ de Kracht van Netwerken’.

Natuurlijk heb je al een Google profiel, maar hoeveel aandacht besteed je daar aan? Google+ is een nieuw product. Het is social media in combinatie met Picasa webalbums. Je deelt informatie in cirkels met bekenden, collega’s en bijvoorbeeld in de cirkel copywriters en seo. Om Google+ te gebruiken heb je een Google profiel nodig.

Optimalisatie

Waarom zou je je profiel optimaliseren? Ga in Google+ eens met je muis over de foto’s. Je ziet dan een naam en soms een bedrijfsnaam, maar vaak helemaal niets. Matt Cuts werkt dus bij Google zien we. Dat wisten we al, maar weet iedereen wat Babette Jansen doet? Voor je iemand in een cirkel toevoegt wil je echter wel weten welke functie hij heeft of welke kennis hij deelt. En heeft je profiel ook invloed op je vindbaarheid?

Aan de slag
Het is tijd om je Google profiel te optimaliseren. Wat is het eerste dat je wilt laten zien? De ene keer is dat een bedrijfsnaam, persoonlijk kies ik voor het tonen van mijn vak copywriter en seo. Zorg dat die tekst verschijnt bij je naam in Google+. En wat zet je in de rest van je profiel? Wat zijn de zoekwoorden?
Lever je een regionaal product? Gebruik dan de naam van je vestigingsplaats of regio op een goede plek. Hoe meer informatie je invult over je opleiding, woonplaats en kennis en ervaring, des te groter de kans dat iemand je vindt.

Zoekresultaten
Het kan bijna niet anders dan dat de waarde van je Google profiel groter wordt, maar nu zie ik nog heel veel lege profielen. Als test zoek ik in Google op mijn eigen naam. Mijn Google profiel staat bovenaan. Daarna zoek ik naar Sander Tigelaar. Ook nu zie ik het Google profiel in de top 3. Dan is het tijd om uit te loggen bij Google. Dat maakt inderdaad verschil. Nu staat ons Google profiel nog wel op de eerste pagina, maar veel lager in de zoekresultaten. Maar als je Google+ gebruikt, of GMail of Google agenda log je dan nog wel uit?

Conclusie
Wat is nu de conclusie? De waarde van je Google profiel in de toekomst is nu nog niet duidelijk. Wel is het tijd om je profiel te vullen en te optimaliseren voor je bezoekers en voor Google. Dus niet ‘eigenaar van kantoor Pieters’, maar noem ook je functie. Waar zoeken mensen op als ze meer willen weten van jouw vak? Zijn er combinatiewoorden voor jouw product of dienst?

Tijd voor actie
Je Twitter en LinkedIn profiel zijn natuurlijk allang op orde en je zorgt dat ze up-to-date zijn, dus nu is het tijd voor de volgende stap. Zorg dat je Google profiel toont wat jij wil laten zien en wat wij zoeken.

En deel je seo ervaringen met mij op Google+

Op maandag 27 juni organiseert Web-effect een seo informatieavond

Anja Hage geeft die avond basistips voor seo op je Joomlasite. Ik ben uitgenodigd als gast om in het kort iets te vertellen over het schrijven van webteksten en seo-teksten.

Wat voor tips krijg je?

  • Basis Joomla seo-instellingen
  • Interne links gebruiken
  • Weblog in Joomla
  • Waar is je bezoeker naar op zoek en wat is jouw oplossing?
  • Waarom is de structuur van je site belangrijk voor seo?
  • Webteksten en seo-teksten: waarom kies je voor objectieve inhoud en gebruik je synoniemen en relevante woorden.

De kosten zijn 19 euro exclusief btw.

Lees de nieuwsbrief van Web-effect en meld je aan.

Dit keer geen lang artikel met feiten over webschrijven. Woordspin heeft een blogkermis georganiseerd over schrijven voor het web. Wil je meer weten over het onderwerp? Er zijn tien deelnemers, waaronder René Greve en David Brinks. Dus het is de moeite waard. Lees de artikelen op de Blogkermis Schrijven voor het web.

Workshop webteksten& SEO

Je hebt een site, maar je wilt een hogere conversie? Hoe krijg je meer bezoekers die zich inschrijven voor je nieuwsbrief, informatie aanvragen, of nog liever een product of dienst afnemen? Daarvoor is het belangrijk dat potentiële bezoekers je site makkelijk vinden in Google en dat je met korte krachtige teksten de surfers boeit en bindt. Dit bereik je door krachten te bundelen:

  • verdiep je in technische zoekmachineoptimalisatie (SEO)
  • zorg voor een duidelijke structuur
  • doe een zoekwoordenonderzoek
  • gebruik zoekwoorden in de titel kopjes en tekst
  • schrijf vanuit je bezoekers
  • lok je bezoekers dieper de site in, met tekst en links

Lastig? Op donderdag 23 september geven René Greve en ik een workshop Webteksten & SEO in Utrecht. René vertelt meer over de technische kant van zoekmachineoptimalisatie en Jolanda Pikkaart legt uit hoe je webteksten schrijft voor je bezoekers en voor Google. Want het één sluit het andere niet uit. integendeel……..

Dit keer geen adviezen over schrijven voor internet, maar  aanbiedingen. Twitterveiling zet zich in voor Haïti. Via de site kun je bieden op allelei producten of diensten of je bied ze zelf aan. Natuurlijk doe ik mee!

  • Wil je een dagdeel advies over webteksten en seo? Bied dan op de twitterveiling en ik zorg voor een uitgebreid schriftelijk advies over je site of ik herschrijf drie uur lang je webteksten. De opbrengsten zijn voor Haïti.
  • Liever zelf webteksten leren schrijven? Bied dan op de e-mailworkshop webteksten en seo. Je leert dan goede webteksten schrijven en je geld gaat naar een goed doel.

Wil je zelf  je diensten of producten aanbieden of bieden op iets anders? Doe mee met de Twitterveiling voor Haïti!

Dagelijks moet ik mensen overtuigen van het nut van netwerken via internet.  Social media is volgens mij de toekomst, volgens anderen een hype.

Wat betekent social media voor jou?
LinkedIn, Facebook en Twitter zijn voor mij een onderdeel van mijn onderneming. Ze maken deel uit van de marketingmix.

Waar gebruik je online netwerken voor?

  • je netwerk uitbreiden
  • informatie verzamelen
  • een baan vinden
  • mensen in jouw vakgebied opzoeken
  • kennis uitwisselen
  • anderen helpen
  • je visie delen
  • opdrachten binnen halen

LinkedIn en Facebook
Netwerken is niet een account aanmaken en klaar. Voor LinkedIn en Facebook geldt dat je zorgvuldig je profiel invult en daarna contacten opzoekt. Dan begint het pas: je vult regelmatig je status in, reageert op anderen en participeert in verschillende interessante groepen. En langzaam bouwt je netwerk zich uit. Reclame maken is niet gewenst, en natuurlijk staat er een presentatie op je profiel en is je blog gekoppeld, zodat je contacten op de hoogte blijven.

Twitter
Twitter is een snel medium. Inderdaad; er zijn flauwe berichten (tweets), koffiepraatjes en geruzie. Zoek interessante mensen uit in jouw vakgebied, maar ook daar buiten. Ook hier niet alleen maar twitteren (berichten schrijven) over je bedrijf. Dan raak je volgers kwijt. Wel informatie uitwisselen, anderen helpen en vraag om hulp .

Resultaat na inspanning
Bedenk wat je te geven hebt, niet wat er te halen is. Het resultaat komt vanzelf. Dat betekent wel regelmatig Twitter bezoeken en af en toe LinkedIn. Want ook hier krijg je pas resultaat na je inspanning

Opdrachten en banen
Persoonlijk gebruik ik Twitter en LinkedIn voor bovenstaande punten. En als ik het wil heb ik ineens heel veel collega’s, dat is fijn als ‘eenzame’ zelfstandige. En ja, ik heb behalve kennis en contacten ook al opdrachten via social media binnen gehaald en banen aangeboden gekregen. Hoewel ik in dat laatste geen interesse heb. Want als ondernemer kies ik elk moment van de dag of ik online contact wil. Dus volg mij op Twitter of link via LinkedIn en ga daarna verder met het uitbreiden van je netwerk.

Wat zijn jullie ervaringen?

Meer weten?

Gratis zoekmachine-analyse ?

Hoe kom je hoger in de zoekmachines? Met zoekmachineoptimalisatie (seo) optimaliseer je je site. Met een goede techniek en krachtige seo-teksten stijgt je positie bij Google. Maar hoe doe je dat? Lipperhey biedt een gratis zoekmachine-analyse van je site aan. Maar hoe gratis is dat en heb je er iets aan bij de seo van je site?

Veel bedrijven verkopen hun producten via internet of willen via hun site nieuwe klanten binnen halen. Die klanten zoeken producten of diensten via zoekmachines. Vaak klikken ze op links op de eerste pagina of soms op de volgende pagina van Google. Met zoekmachine-optimalisatie verhoog je je positie.

lipperheycijfers

Gratis analyse
Bij Lipperhey voer je de URL van je site in en dan zie je een snelle gratis analyse. De analyse (zie boven) geeft de status aan, de foutcodes en de cijfers voor techniek, seo en populariteit. Met een 7,3 scoort webschrijven goed volgens Christan Branbergen, één van de drie directeuren van Lipperhey. De analyse is zeer beperkt, maar geeft wel een goed beeld van de status. “Iedereen wil graag een tien, maar dat is niet realistisch. Als je site rond de 5 zit, dan is het zeker tijd voor actie”, aldus Christian.

De gratis analyse van Lipperhey geeft weinig informatie, niet meer dan een percentage en een score. Het geautomatiseerde rapport kost 50 euro en geeft veel achtergrondinformatie. Voor sommige onderdelen is het leerzaam voor een leek, maar voor veel zaken aan de achterkant van de site ( HTML), is kennis van webbouwen en seo noodzakelijk. Maar volgens mij is het rapport dan ook zijn geld nog dik en dwars waard. Informeer van te voren of die kennis bij je webbouwer aanwezig is. Mijn ervaring is dat dat vaak niet zo is, en wat doe je dan met de informatie uit het rapport?

Het rapport is behoorlijk volledig maar wat kun je er nu mee?
De scorekaart geeft al duidelijkheid. Tijdens de geautomatiseerde analyse let Lipperhey op zaken als hosting, structuur, meta-informatie, indexeerbaarheid, tekst, vormgeving en zoekmachine-optimalisatie. De aandachtspunten worden duidelijk aangegeven.

Vergelijk je site met die van je concurrenten
Wil je weten hoe goed je site scoort in vergelijking met je concurrenten? Voer dan een benchmark uit. Dit is een vergelijking van je website met de sites van drie van je concurrenten
Ik kies drie sites uit, en waag een poging. Eén van de copywriters komt er slechter uit er zijn geen keywords en metatags volgens de benchmark.  Waarschijnlijk komt dat door het gebruik van WordPress. Als ik echter in de bron kijk, zie ik inderdaad geen metatags. Overigens scoort hij prima in Google. Ik zie dat ik zelfs een rapport van mijn concurrenten (collega’s) kan aanvragen. Ik heb geen interesse, in mijn rapport staat uitgebreid wat ik moet verbeteren. Veel verschillen zijn er trouwens niet in onze totaalcijfers.

Uitgebreid advies?
Christian beaamt dat het huidige rapport te ingewikkeld is voor een leek. Lipperhey heeft na feedback van klanten het rapport aangepast. Het bedrijf opereert nu ook in Amerika met www.lipperhey.com Op deze site is het al mogelijk om het nieuwe Engelstalige rapport te downloaden. Ook Nederlandse klanten kunnen inloggen. Eén van de verbeteringen is dat je nu ook ziet welke pagina’s foutmeldingen geven.

Bij de zoekwoorden (keywords) zien klanten vaak ook woorden als print, e-mail en left on top verschijnen in het zoekmachine-optimalisatierapport. Vul bij SEO-instellingen in welke zoekwoorden Lipperhey moet negeren, dan is de analyse zuiverder. “Woorden als: voor, naar, bij tussen, onder, boven,  etc  zijn goed om te negeren, omdat ze te algemeen zijn. Zoekmachines doen dat ook. “, legt Christiaan uit.

Lipperhey Badge

Conclusie
Lipperhey analyseert de site en beoordeelt op kwaliteit, techniek en populariteit (seo). De software licht de site door op 35 onderwerpen (180 punten). Voor tien euro per maand blijf je ook op de hoogte van je maandelijkse prestaties. Het is grappig om je vooruitgang te zien. Webschrijven ging in een korte tijd van 7,1 naar 7,3. In het najaar gaan we verder naar de techniek op de site kijken.

Wat kun je met het  rapport? Een deel van de aandachtspunten zijn eenvoudig zelf te verbeteren. Maar zelfs als je een seo-specialist inhuurt, is het rapport handig. Want als klant ben je beter voorbereid als je weet waar je over praat. Er zijn nog steeds ‘seo-specialisten’ die het onmogelijke toezeggen of illegale praktijken toepassen.

(©) Jolanda Pikkaart

Zijn kranten nog wel van deze tijd?

Op dode bomen schrijven ze er al een hele tijd over: de toekomst van kranten. Eerlijk gezegd lees ik alles online of volg actualiteitenprogramma’s. Alleen op vakantie of als passagier lees ik nog nieuws op papier. Dan vecht ik met die grote bladen, en bekijk mijn zwarte vingers. En in het buitenland is het ook  nog vaak de ‘verkeerde’ krant, volgens mij dan. Maar naast nu.nl volg ik ook lunchnieuws en andere nieuwsbrieven van kranten. De toekomst lijkt somber voor de oude media.

Praten met kranten

De krantenbazen worden steeds hipper, ik volg het nieuws via Twitter. Maar persoonlijk contact is er niet. Hoewel, de spitsjournalisten twitteren verplicht en dus ook persoonlijke berichten. Vrij Nederland waagt zich nu ook op Twitter en gaat de confrontatie aan. Maurits Martijn vroeg advies aan Jeff Jarvis, auteur van ‘Wat zou Google doen?’. Jarvis adviseert Vrij Nederland om niet alleen te kiezen voor inhoud maar ook voor een digitaal netwerk, staat te lezen in het artikel. Maar hoe doe je dat? Dat wil Vrij Nederland ook graag weten en daarom is er nu een VNlab. Niet een keurige ingezonden brief, ingekort dat wel, maar echte communicatie. Iedereen kan nu met de krant praten, dus geef je advies of commentaar in het lab.

De toekomst

Wat vinden we nu van deze initiatieven? Twitterende journalisten, bijeenkomsten met lezers, digitale netwerken en de communicatie aangaan met je (toekomstige) lezers? Waarschijnlijk zal het niet de oplages vergroten, maar iedere krant heeft wel zijn eigen unieke publiek. Die band is er al, maak daar gebruik van. Bepaal eerst zelf je weg, laat dan anderen meepraten. Zorg dat je kennis hebt van de nieuwe media, gebruik seo, ga netwerken en bied je artikelen aan voor het grote publiek en zorg ook voor externe links naar andere blogs. Maar of er op deze manier ook genoeg geld te verdienen valt, bijvoorbeeld aan advertenties? De tijd zal het leren. Maar afwachten kan niet meer.

(©) Jolanda Pikkaart

In januari verscheen het bericht dat hackers  de Twitter accounts van 33 bekendheden, waaronder Barack Obama en Britney Spears hadden gekraakt.   Via de tools die de Twitter helpdesk gebruikt kregen de hackers toegang tot de accounts. De gehackte accounts werden meteen afgesloten. De tools van de helpdesk werden ook verwijderd na de belofte, dat ze pas weer gebruikt zouden worden als alles weer veilig was. Vandaag is Willem Alexander echter het slachtoffer zijn Twitteradres @willemalexis  gehackt.

Als het twitteradres van iemand van het Koninklijke huis gehackt kan worden, is het toch tijd voor Twitter om weer eens naar de veiligheid te kijken. Of heeft het te maken met al die applicaties die er voor Twitter zijn?

Jolanda Pikkaart

Vorige »