Gratis zoekmachine-analyse ?
Hoe kom je hoger in de zoekmachines? Met zoekmachineoptimalisatie (seo) optimaliseer je je site. Met een goede techniek en krachtige seo-teksten stijgt je positie bij Google. Maar hoe doe je dat? Lipperhey biedt een gratis zoekmachine-analyse van je site aan. Maar hoe gratis is dat en heb je er iets aan bij de seo van je site?
Veel bedrijven verkopen hun producten via internet of willen via hun site nieuwe klanten binnen halen. Die klanten zoeken producten of diensten via zoekmachines. Vaak klikken ze op links op de eerste pagina of soms op de volgende pagina van Google. Met zoekmachine-optimalisatie verhoog je je positie.
Gratis analyse
Bij Lipperhey voer je de URL van je site in en dan zie je een snelle gratis analyse. De analyse (zie boven) geeft de status aan, de foutcodes en de cijfers voor techniek, seo en populariteit. Met een 7,3 scoort webschrijven goed volgens Christan Branbergen, één van de drie directeuren van Lipperhey. De analyse is zeer beperkt, maar geeft wel een goed beeld van de status. “Iedereen wil graag een tien, maar dat is niet realistisch. Als je site rond de 5 zit, dan is het zeker tijd voor actie”, aldus Christian.
De gratis analyse van Lipperhey geeft weinig informatie, niet meer dan een percentage en een score. Het geautomatiseerde rapport kost 50 euro en geeft veel achtergrondinformatie. Voor sommige onderdelen is het leerzaam voor een leek, maar voor veel zaken aan de achterkant van de site ( HTML), is kennis van webbouwen en seo noodzakelijk. Maar volgens mij is het rapport dan ook zijn geld nog dik en dwars waard. Informeer van te voren of die kennis bij je webbouwer aanwezig is. Mijn ervaring is dat dat vaak niet zo is, en wat doe je dan met de informatie uit het rapport?
Het rapport is behoorlijk volledig maar wat kun je er nu mee?
De scorekaart geeft al duidelijkheid. Tijdens de geautomatiseerde analyse let Lipperhey op zaken als hosting, structuur, meta-informatie, indexeerbaarheid, tekst, vormgeving en zoekmachine-optimalisatie. De aandachtspunten worden duidelijk aangegeven.
Vergelijk je site met die van je concurrenten
Wil je weten hoe goed je site scoort in vergelijking met je concurrenten? Voer dan een benchmark uit. Dit is een vergelijking van je website met de sites van drie van je concurrenten
Ik kies drie sites uit, en waag een poging. Eén van de copywriters komt er slechter uit er zijn geen keywords en metatags volgens de benchmark. Waarschijnlijk komt dat door het gebruik van WordPress. Als ik echter in de bron kijk, zie ik inderdaad geen metatags. Overigens scoort hij prima in Google. Ik zie dat ik zelfs een rapport van mijn concurrenten (collega’s) kan aanvragen. Ik heb geen interesse, in mijn rapport staat uitgebreid wat ik moet verbeteren. Veel verschillen zijn er trouwens niet in onze totaalcijfers.
Uitgebreid advies?
Christian beaamt dat het huidige rapport te ingewikkeld is voor een leek. Lipperhey heeft na feedback van klanten het rapport aangepast. Het bedrijf opereert nu ook in Amerika met www.lipperhey.com Op deze site is het al mogelijk om het nieuwe Engelstalige rapport te downloaden. Ook Nederlandse klanten kunnen inloggen. Eén van de verbeteringen is dat je nu ook ziet welke pagina’s foutmeldingen geven.
Bij de zoekwoorden (keywords) zien klanten vaak ook woorden als print, e-mail en left on top verschijnen in het zoekmachine-optimalisatierapport. Vul bij SEO-instellingen in welke zoekwoorden Lipperhey moet negeren, dan is de analyse zuiverder. “Woorden als: voor, naar, bij tussen, onder, boven, etc zijn goed om te negeren, omdat ze te algemeen zijn. Zoekmachines doen dat ook. “, legt Christiaan uit.
Conclusie
Lipperhey analyseert de site en beoordeelt op kwaliteit, techniek en populariteit (seo). De software licht de site door op 35 onderwerpen (180 punten). Voor tien euro per maand blijf je ook op de hoogte van je maandelijkse prestaties. Het is grappig om je vooruitgang te zien. Webschrijven ging in een korte tijd van 7,1 naar 7,3. In het najaar gaan we verder naar de techniek op de site kijken.
Wat kun je met het rapport? Een deel van de aandachtspunten zijn eenvoudig zelf te verbeteren. Maar zelfs als je een seo-specialist inhuurt, is het rapport handig. Want als klant ben je beter voorbereid als je weet waar je over praat. Er zijn nog steeds ‘seo-specialisten’ die het onmogelijke toezeggen of illegale praktijken toepassen.
(©) Jolanda Pikkaart
Meer lezen over: Google, gratis zoekmachine-optimalisatie rapport, SEO, zoekmachine, Zoekmachine-optimalisatie, zoekwoorden