Zoekmachine-optimalisatie hoe doe je dat?
10 maart 2024 door Jolanda Pikkaart |
Alle tips voor webschrijven heb je opgevolgd. De site ziet er prachtig uit, maar waar blijven je bezoekers? Je hebt gekozen voor een mooie lay-out, een duidelijke navigatie en korte krachtige inhoudelijke internetteksten. Het is allemaal heel belangrijk en draagt ook bij aan je resultaten in de zoekmachines, maar optimaliseer je je site, dan zorg je voor een hogere positie en meer relevante bezoekers.
Hoe zoeken je bezoekers?
Steeds meer internetgebruikers kijken alleen naar de eerste pagina met zoekresultaten. Na de tweede pagina haakt 80% van de zoekmachinegebruikers af. De gemiddelde internetgebruiker kijkt maar 1,5 seconde naar een zoekresultaat. Hoe zorg je dat je potentiële klanten op dat moment jouw site zien? Er worden vooral eenvoudige zoektermen gebruikt. Welke zoekwoorden gebruiken jouw bezoekers?
Doe aan zoekmachine-optimalisatie:
- Zorg voor een zoekmachinevriendelijke lay-out
- Onderzoek welke zoekwoorden je bezoeker gebruikt. En gebruik dit zoekgedrag bij je zoekmachine-optimalisatie
- Kijk bij Google webmaster tools of je site goed zichtbaar is.
- Voor alle zoekmachine-onderwerpen geldt: Google straft misbruik af!
- Controleer elke maand de positie van je zoekwoorden met een gratis programma
Zoekwoorden zijn de basis
Zoekwoorden, vaak gebruik je ze verborgen in je HTML als keywords. Hoe gaat Google daar mee om? De waarde van zoekwoorden in de metatags (HTML) staat ter discussie. Manipulatie is heel simpel en daarom zou Google ze lager inschatten. Daarnaast kunnen zoekmachines steeds eenvoudiger de waarde van een tekst aan de hand van verbanden inschatten. Gebruik de woorden aarde, grasmaaien, kunstmest en bollen planten en de kans is toch wel erg groot dat de hele tekst over tuinonderhoud gaat. Maar kwaad kan het niet, dus neem de zoekwoorden gewoon op in je metatags.
Welke zoekwoorden gebruiken je bezoekers?
Hoe weet je nu waar mensen nar zoeken? Kijk op de site van je concurrenten naar de broncode bij de keywords (metatags) of nog liever vraag het je klanten. Voordat je zoekwoorden gebruikt ga je eerst onderzoeken op welke zoekwoorden het meest wordt gezocht. Start met Google AdWords en ga naar het helpprogramma. Voer gratis je zoekwoorden in en Google geeft suggesties en synoniemen. Over het algemeen kiezen bezoekers voor eenvoudige zoektermen. Dus geen rijwielen maar fietsen en geen bruidsjaponnen maar trouwjurken.
De juiste zoekwoorden zijn meestal niet degene die je de meeste kliks opleveren. Als je een site hebt met veel informatie, dan vind je misschien vooral bezoekers belangrijk. Meestal gaat het echter om conversies. Conversie is het aantal:
- verkochte producten of diensten
- informatie-aanvragen
- offerte-aanvragen
- aanmeldingen op je nieuwsbrief
Zet een korte campagne in Google Adwords op. Kijk vooral naar de conversie. Via welk zoekwoord komen de meeste informatie-aanvragen of opdrachten binnen? Doe een onderzoek naar het gedrag van je bezoekers met Google analytics. Waarom haakt je klant af tijdens een offerte-aanvraag?
Waar gebruik je zoekwoorden?
- De naam van je site. www.webschrijven.net
- De structuur. Dus de pagina over webschrijven sla je op als webschrijven.html, een volgende is dan webschrijven/webschrijventips.html (als dit zoekwoorden zijn).
- Ook in het navigatiemenu laat je de zoekwoorden terugkomen.
- Altteksten: Teksten bij plaatjes in HTML: alt=”zoekmachines Google toppositie”
- Titel: Elke pagina krijgt een andere titel met daarin het zoekwoord (of een paar). De titel komt in HTML en ook bovenaan de pagina op de site. Het belangrijkste eerst. Dus niet de naam van je bedrijf maar: Webschrijven voor een toppositie bij Google. Met een goede titel is het je bezoeker ook meteen duidelijk wat hij op je site kan vinden. Hoe schrijf je goede titels?
- Metatags. Dit staat verborgen in je HTML.
- De titel is belangrijk.
- In description zet je op elke pagina een andere beschrijving van je pagina. Gebruik daarin zoekwoorden. Ook weer het belangrijkste eerst.
- Keywords, dat is een discussiepunt. Google hecht daar, door misbruik, steeds minder waarde aan. Maar toch; op elke pagina in HTML de belangrijkste zoekwoorden. Je hebt weinig te verliezen.
- Tekst, dit is heel belangrijk. Gewoon natuurlijke teksten maar wel de zoekwoorden gebruiken, met synoniemen Niet overdrijven, maar gewoon goede zoekmachine-webteksten schrijven. Latent Samentic Indexing; Google gebruikt LSI om verbanden te zien tussen woorden. Spoorbouw en rails en trein. Daarom; gebruik verschillende woorden die bij je onderwerp (zoekwoorden) horen. Dan gaat Google er vanuit dat je webtekst inderdaad over je zoekwoord gaat.
Tip: Zet je zoekwoorden, de naam van je bedrijf of je URL in Google Alerts. Zo blijf je op de hoogte wat anderen over je bedrijf zeggen. Daarnaast kun je dan ook snel reageren op berichten in weblogs. Zorg zelf ook voor aandacht op Sociale netwerken.
Webschrijven voor zoekmachines
Webschrijven is een vak apart. Veel bedrijven houden zich bezig met zoekmachine-optimalisatie; titel, description en vooral keywords. Maar Google hecht veel waarde aan informatieve sites. Veel pagina’s met betrouwbare informatie en goede webteksten. Deze manier van zoekmachine-optimalisatie is op de lange duur veel goedkoper dan adverteren met Google Adwords.
Hoe schrijf je webteksten of SEO-teksten voor zoekmachines
- Goede webteksten zijn vaak ook goede teksten voor zoekmachines. Schrijf korte krachtige internetteksten en vergeet de inhoud niet!
- Gebruik zoekwoorden! Met de zoekwoorden en synoniemen en verwante woorden schrijf je een goede informatieve webtekst. Houd het natuurlijk! Google straft misbruik. In een goede tekst zitten vanzelf al zoekwoorden en synoniemen.
- Door te linken maak je van een gewone internettekst meer een SEO-tekst.
- Gebruik tussenkopjes met zoekwoorden.
- Laat belangrijke zaken opvallen. (vet, cursief).
Conclusie
Eigenlijk is het simpel: Een site met goede krachtige webteksten en veel relevante inhoud met gebruik van de woorden van je bezoeker!
Ik zie steeds vaker video boodschappen als ik Google. Helpen die ook om onze site http://www.tijdrevolutie.nl te optimaliseren voor Google en weet je een bedrijf dat ze professioneel maakt?
Video’s worden steeds belangrijker voor SEO. Wolter heeft daar een interessant artikel over geschreven.
http://www.traffic-builders.com/tblog/zoekmachine-optimalisatie/5-redenen-voor-video-seo.html
I love it! That is way cool man! The steps weren’t that complicated too, which is great.
Zéér intressant artikel om te lezen. Hierboven staan trouwens ok een aantal leuke links om eens te bekijken!