Is webschrijven anders?
19 januari 2024 door Jolanda Pikkaart |
Is webschrijven anders dan ‘gewoon’ tekstschrijven?
Volgens tekstschrijver Tim is het onzin. Een goede tekst is een goede tekst. Ook op linkedIn gaat de discussie verder. De meningen zijn verdeeld, dat is duidelijk.
Webschrijven is anders, of toch niet?
Wat zijn de verschillen?:
- Internet is een pull medium, de bezoeker bepaalt.
- Hyperlinks, met de juiste tekst voor een link.
- De onzichtbare webtekst: titel, description, zoekwoorden en altteksten
- Andere opbouw, de webtekst staat vaak in delen over verschillende pagina’s
- Meer ruimte: kortere alinea’s zinnen, meer witruimte. Natuurlijk zonder de inhoud te schaden.
- Informatie op onderwerp splitsen, voor het overzicht, maar ook omdat een goed georganiseerde site met informatieve teksten bezoekers trekt en waarschijnlijk hoger scoort in Google.
Dit zijn maar een paar voorbeelden, en er zijn ook nog heel veel overeenkomsten met andere teksten. Het belangrijkste uitgangspunt is toch bepaal vooraf voor welk medium je schrijft en voor welke doelgroep en pas daar je teksten op aan.
Ik ben met je eens. Webschrijven volgt andere criteria. Zoals het algemeen bekendt is: een “internaut” scant een tekst, hij leest het niet. Toffe post
Bedankt voor je reactie. Ik ben meteen op jouw blog gaan kijken. Ik wilde reageren op Social media maar dat lukt niet. Ik mis linkedin.
Het werkt terug
Vroeger (toen ik nog klein was) schreef ik al tal van andere zaken. Schrijven voor de doelgroep is er altijd geweest, en niet iets specifieks voor webteksten. Wel is schrijven voor een website totaal anders dan een tekst in printed media.
Klopt René. Bedankt voor je reactie. Ik schreef “bepaal vooraf voor welk medium je schrijft en voor welke doelgroep en pas daar je teksten op aan.”
Voor je doelgroep schrijven is altijd belangrijk. Maar je doelgroep beslist op internet razendsnel of de inhoud interessant is, en daarom is het volgens mij op internet nog belangrijker dan voor de papieren versie.
Voor zakelijke websites schrijf ik anders als voor hobby sites. Bij hobby sites is het voor mij belangrijk om de ‘vlotte pen’ te hanteren.
Zeker wel anders, ja.
Wat Milez zegt merk ik ook bij mezelf, eerst scannen, dan eventueel lezen.
Logisch. Als je de krant of een boek leest, ben je na een pagina of honderd klaar. Dan moet je opstaan om wat nieuws te zoeken. Op ‘ze int0rwebz’ zijn er miljoenen pagina’s binnen drie klikken bereikbaar.
Dus; zorgen voor veel ingangen, nieuwe alinea’s, kopjes, plaatjes, dat soort spul.
En natuurlijk je tekst ijzersterk beginnen. Meteen bij z’n strot pakken die lezer.