Gratis zoekmachine-analyse (SEO)?
6 juli 2025 door Jolanda Pikkaart |
Gratis zoekmachine-analyse ?
Hoe kom je hoger in de zoekmachines? Met zoekmachineoptimalisatie (seo) optimaliseer je je site. Met een goede techniek en krachtige seo-teksten stijgt je positie bij Google. Maar hoe doe je dat? Lipperhey biedt een gratis zoekmachine-analyse van je site aan. Maar hoe gratis is dat en heb je er iets aan bij de seo van je site?
Veel bedrijven verkopen hun producten via internet of willen via hun site nieuwe klanten binnen halen. Die klanten zoeken producten of diensten via zoekmachines. Vaak klikken ze op links op de eerste pagina of soms op de volgende pagina van Google. Met zoekmachine-optimalisatie verhoog je je positie.
Gratis analyse
Bij Lipperhey voer je de URL van je site in en dan zie je een snelle gratis analyse. De analyse (zie boven) geeft de status aan, de foutcodes en de cijfers voor techniek, seo en populariteit. Met een 7,3 scoort webschrijven goed volgens Christan Branbergen, één van de drie directeuren van Lipperhey. De analyse is zeer beperkt, maar geeft wel een goed beeld van de status. “Iedereen wil graag een tien, maar dat is niet realistisch. Als je site rond de 5 zit, dan is het zeker tijd voor actie”, aldus Christian.
De gratis analyse van Lipperhey geeft weinig informatie, niet meer dan een percentage en een score. Het geautomatiseerde rapport kost 50 euro en geeft veel achtergrondinformatie. Voor sommige onderdelen is het leerzaam voor een leek, maar voor veel zaken aan de achterkant van de site ( HTML), is kennis van webbouwen en seo noodzakelijk. Maar volgens mij is het rapport dan ook zijn geld nog dik en dwars waard. Informeer van te voren of die kennis bij je webbouwer aanwezig is. Mijn ervaring is dat dat vaak niet zo is, en wat doe je dan met de informatie uit het rapport?
Het rapport is behoorlijk volledig maar wat kun je er nu mee?
De scorekaart geeft al duidelijkheid. Tijdens de geautomatiseerde analyse let Lipperhey op zaken als hosting, structuur, meta-informatie, indexeerbaarheid, tekst, vormgeving en zoekmachine-optimalisatie. De aandachtspunten worden duidelijk aangegeven.
Vergelijk je site met die van je concurrenten
Wil je weten hoe goed je site scoort in vergelijking met je concurrenten? Voer dan een benchmark uit. Dit is een vergelijking van je website met de sites van drie van je concurrenten
Ik kies drie sites uit, en waag een poging. Eén van de copywriters komt er slechter uit er zijn geen keywords en metatags volgens de benchmark. Waarschijnlijk komt dat door het gebruik van WordPress. Als ik echter in de bron kijk, zie ik inderdaad geen metatags. Overigens scoort hij prima in Google. Ik zie dat ik zelfs een rapport van mijn concurrenten (collega’s) kan aanvragen. Ik heb geen interesse, in mijn rapport staat uitgebreid wat ik moet verbeteren. Veel verschillen zijn er trouwens niet in onze totaalcijfers.
Uitgebreid advies?
Christian beaamt dat het huidige rapport te ingewikkeld is voor een leek. Lipperhey heeft na feedback van klanten het rapport aangepast. Het bedrijf opereert nu ook in Amerika met www.lipperhey.com Op deze site is het al mogelijk om het nieuwe Engelstalige rapport te downloaden. Ook Nederlandse klanten kunnen inloggen. Eén van de verbeteringen is dat je nu ook ziet welke pagina’s foutmeldingen geven.
Bij de zoekwoorden (keywords) zien klanten vaak ook woorden als print, e-mail en left on top verschijnen in het zoekmachine-optimalisatierapport. Vul bij SEO-instellingen in welke zoekwoorden Lipperhey moet negeren, dan is de analyse zuiverder. “Woorden als: voor, naar, bij tussen, onder, boven, etc zijn goed om te negeren, omdat ze te algemeen zijn. Zoekmachines doen dat ook. “, legt Christiaan uit.
Conclusie
Lipperhey analyseert de site en beoordeelt op kwaliteit, techniek en populariteit (seo). De software licht de site door op 35 onderwerpen (180 punten). Voor tien euro per maand blijf je ook op de hoogte van je maandelijkse prestaties. Het is grappig om je vooruitgang te zien. Webschrijven ging in een korte tijd van 7,1 naar 7,3. In het najaar gaan we verder naar de techniek op de site kijken.
Wat kun je met het rapport? Een deel van de aandachtspunten zijn eenvoudig zelf te verbeteren. Maar zelfs als je een seo-specialist inhuurt, is het rapport handig. Want als klant ben je beter voorbereid als je weet waar je over praat. Er zijn nog steeds ‘seo-specialisten’ die het onmogelijke toezeggen of illegale praktijken toepassen.
Hi Jolanda,
Leuk zo een review om te lezen. Ik vind het altijd leuk om te lezen hoe anderen over een product denken. Ik had hierover namelijk ook een “review” geschreven, weet niet of je het had gelezen, voor het geval je het wilt lezen:
http://www.navinpoeran.com/gratis-seo-analyse-voor-door-lipperhey/
Jouw blog heb ik natuurlijk meteen gelezen
geinig tooltje maar eerlijk gezegd vind ik het gewoon weer een simpele manier om geld te verdienen, je kan een scan doen en daarna een serieuzere scan die geld kost. bij goede seo bedrijven krijg je een scan ook gratis en die kunnen je pas echt helpen omdat het meeste werk toch vaak in de code zit en het meeste resultaat te behalen valt uit linkbuilding. en hoe komen ze op die naam lipperhey???
Maar dan is een scan dus ook niet echt gratis, maar alleen een manier om een klant binnen te halen Seo bestaat uit codes, techniek, goede teksten en links. En het lijkt mij prima als bedrijven ook zelf kunnen besluiten om (deels) de site zelf te optimaliseren.
Hoe ze aan de naam komen weet ik niet. Ik heb alleen maar een rapport getest.
Leuk artikel,
Wat ik echter mis is dat zoekmachine optimalisatie een proces is dat blijvend de aandacht moet houden.
Een “leek” die dit artikel leest kan de indruk hebben dat ie voor een investering van 50 euro een rapport krijgt waarmee ie – nadat de verbeterpunten aan zijn site zijn doorgevoerd – permanent in de bovenste regionen van de organische zoekresultaten verschijnt.
Dat is natuurlijk niet waar. SEO vereist blijvende aandacht. Dus als je er echt effectief wat mee wil, zul je inderdaad ook “verplicht” dat maandelijkse abonnement moeten afnemen, en aan de hand van dat rapport wijzigingen door moeten blijven voeren. Niet dat daar iets mis mee is (helemaal niet zelfs). Maar dat komt naar mijn mening niet duidelijk naar voren in het artikel.
Sebastian, je hebt helemaal gelijk. Op mijn site staat duidelijk dat zoekmachineoptimalisatie een proces is. maar in dit artikel heb ik het niet genoemd.. Of je het nu zelf doet of het een ander laat doen. En er is nooit een garantie dat een site boven aan de zoekmachineresultaten. komt. Zoekmachines wijzigen regelmatig onderdelen van hun beleid. Ik denk wel dat bedrijven veel zelf kunnen doen, zeker met een rapport. En als je iemand inhuurt, dan is het fijn als je begrijpt waar hij of zij mee bezig is.
Hallo Jolanda
Ik ben inderdaad ook een voorstander van dit soort (zeer nuttige) optimalisatie rapporten. Niet alleen vanwege het feit dat het voor de eigenaar van de site bevorderlijk is voor zijn positie in de zoekresultaten. Ook voor het gebruikersgemak van de internet surfers, die steeds gerichter kunnen zoeken en steeds relevanter resultaten zien in de bovenste regionen van de zoekresultaten, is het er prettig.
En natuurlijk commercieel gezien als jij biedt waar een potentiele klant naar zoekt, en deze komt via de zoekmachines op die relevante pagina van jouw site terecht, vergroot dat je kans op een eventuele verkoop van dienst of product !
Leuk tooltje, Jolanda! Hij is net klaar en de score valt me een beetje tegen eigenlijk (overall 5,8). Mijn site is nl. goed vindbaar, staat bij de meeste zoekwoorden die mij interesseren, op de eerste pagina en soms mijn weblog ook nog, dus dubbelop:-)). Toch krijg ik op vindbaarheid een 50%. En de techniek vindt ‘ie niet echt om over naar huis te schrijven haha. Nou ja, moet maar weer eens gaan kijken wat ik nog aan de seo kan doen om hem te perfectioneren!
Groetjes, Sophia
Sophia, alvast een seo-tip Geef elke pagina een andere titel, meta description en keywords. Kies je zoekwoorden en zorg dat die ook in de tekst staan. Zoeken je klanten op jouw naam? of naar een product?
Ja je hebt gelijk, Jolanda: ik heb alleen op de indexpagina zoekwoorden gezet. Die wordt nl. in elke pagina geladen. Maar ik moet maar eens minder lui worden en op alle inmiddels 90 pagina’s zoekwoorden gaan zetten:-))). Heb gisteren alt-omschrijvingen gegeven voor alle plaatjes, ben op de helft gekomen. Klanten zoeken zowel op mijn naam als op die van mijn bedrijf als op diensten. Plus mijn taaltests meer promoten. Pagina’s hebben al een unieke naam, alleen heb je dezelfde pagina wel in 5 talen natuurlijk.
Hallo Sophia,
Ik heb even in je broncode gekeken. je hebt twee keer meta keywords toegevoegd. De tweede is waarschijnlijk een “oude” description tag. Wellicht dat je die even moet weghalen. Google indexeert deze nu allemaal als zoekwoorden. Dat zijn er erg veel ! Dat vindt Google niet fijn !
Verder nog wat vrijblijvende tips ter bevordering van je SEO;
- Maak voor elke pagina relevante titel van maximaal 100 karakters
Relevant wil zeggen dat de woorden die je gebruik in de titel ook in de pagina gebruikt worden.
- gebruik niet teveel zoekwoorden. Je hebt nu volgens mij meer als 50 zoekwoorden toegevoegd. Dat is volgens de algemene norm voor een zoekmachine vriendelijke site teveel. De aanbevolen hoeveelheid steekwoorden is 15 a 20. Zorg ervoor dat je zoekwoorden ook weer zo relevant mogelijk zijn.
Succes !
Hallo Sophia.
Niet lullig bedoeld maar :
Dat zijn meta tags die Google niet (her)kent/erkend hoor….. (-:
Hmm, niet helemaal goed gegaan !
De tags uit je broncode die ik bedoel zijn;
meta name=”taaltraining” en meta name=”intercultureel”
Dat zijn waarschijnlijk “zelfverzonnen” tags. Daar doet Google niets mee
Hallo allemaal,
interessant onderwerp dit.
Mijn site scoort over het algemeen een 6.7, best aardig dus voor een hobbyist die de code helemaal zelf in elkaar gezet heeft. De techniek scoort een 7.2 , dat vind ik een compliment voor mijzelf.
De seo score is met 59% ook best aardig en een populariteit van 7.0 vind ik ook voldoende. Ware het niet dat ik en perfectionist ben die achter de schermen alweer bezig is met verbeteringen
Ben benieuwd wat er gebeurt als ik (het zoveelste) nieuwe ontwerp klaar heb en ik die cursus zoekmachine-bewust schrijven heb gedaan!
Hartelijke groet,
Danielle
Ik kende de website al, maar de rapportages die ze afleveren vind ik niet echt spannend, of informatief aangezien ik die kennis zelf al had, en buiten dat zijn er ook nog andere tools die dat gratis doen. De seo score vind ik echter wel weer erg netjes, en mijn website scoort daarintegen ook een score van 7.3.
Mijn site soort tegen de negen. Ik moet zeggen dat het wel een mooi programma is, maar het zal ook geen wonderen verrichten. Er wordt erg gekeken naar meta-keywords en mijn ervaring is dat Google daar weinig mee doet. Verder wel een leuk hulpmiddel.
Google doet al een hele tijd niets met meta keywords. Ze hebben dit alleen nog niet zo lang geleden “officiceel” meegedeeld. Ik heb daar een artikel over op mijn website geplaatst, wellicht interessant: http://www.creartions.nl/keywords-metatag.php
Wat veel belangrijker is, is het zorgen voor goede relavante conten, uiteraard wel voorzien van keywords en synoniemen. Daarnaast is de description tag niet direct van invloed op je ranking maar kan wel voor bezoekers zorgen als deze duidelijk en “aantrekkelijk om te klikken” is. En uiteraard is een goede title tag ook bevorderlijk !
beetje snel op “verzonden”geklikt. Excuses voor de spelfouten !
Sterker nog, Google heeft bekend gemaakt officieel NIETS meer met meta-keywords te doen, heb ik gehoord
Je hebt gelijk. Sinds kort weten we dat zeker
Leuk artikel,
Wat ik echter mis is dat zoekmachine optimalisatie een proces is dat blijvend de aandacht moet houden.
Seo is zeker een doorlopend proces. Er zijn steeds weer nieuwe ontwikkelingen en concurrenten slapen niet.
@ ap
Reactie nummer 5 van dit topic, 1e regel
Leuk tooltje idd, maar ik zou er niet voor gaan betalen. Wat trouwens nog opvalt, de posities die hij aangeeft zijn voor google.com en niet google.nl – zit toch wel een verschil in!
Hallo, ik wil alleen even laten weten dat ik het bericht erg interessant vind met goede informatie. Ik ga deze website dan ook in de gaten houden.
Er zijn idd heel veel van dit soort “gratis” tools. Maar kun je ook niet veel met de webmaster tools van Google??
Dat klopt, bij de webmastertools staan ook interessante zaken. Seo is een voortdurend proces van monitoren en aanpassen.
Dat zeg je goed Jolanda. Tevens van bijlezen en bijhouden. Het is een proces dat nooit stil staat. Leuk artikel alleen zijn gratis rapportages niet waarheidsgetrouw. Je krijgt maar een klein beeld te zien. SEO bedrijven doen aan gratis scans om meer leads te genereren.
Beste Jolanda,
Leuk artikel! Het onderwerp SEO spreekt mij heel erg aan!
Helaas heb ik wel het gevoel dat over SEO heel geheimzinnig wordt gedaan. Waarom? Misschien omdat het een simpel proces is waar je wel veel tijd in moet steken?
Zodra iemand weet wat het is, ben je veel tijd kwijt met het uitleggen wat je eigenlijk doet en krijg je ruzie over je uurtarief!
Het schrijven van goede teksten kost nou eenmaal tijd, en als ondernemer ben jij de gene die het begin moet maken met opstellen.